Het Rapidball-verhaal

Het volgende is een fragment uit het boek van Leon Jackson Jr .: : Racket Wars: Guide Book To All The World's Racket Sports, 2014, BookBaby. Kindle Edition, ISBN: 9781483525723 

In 2024 werd een nieuwe uitgebreide editie van het boek gepubliceerd: Racquet Warriors: Guidebook for All Racket and Paddle Sports, beschikbaar op Amazon in hardcover-, paperback- en Kindle-formaat. Het boek bevat een herzien hoofdstuk over Rapidball.

RAPID BALL

Rapid Ball is een ontwikkeling van racketsporten uit de late 20e eeuw, gecreëerd door Peter V. Haighton . Peter speelde al meer dan vijfendertig jaar squash en leed aan lichamelijke slijtage die gepaard gaat met het spelen van meerdere keren per week, gedurende die lange periode. Hij wilde niet stoppen met spelen, maar wilde een racketsport die niet zo veeleisend van zijn lichaam was als Squash, dus vond hij Rapid Ball uit .     

Rapid Ball is een indirecte racketsport die de eigenschappen van Squash en Racquetball combineert . De sport wordt gespeeld in een standaard formaat Squash court, maar maakt gebruik van een Racquetball racket en standaard Racquetball bal voor service en rally's. Drie factoren vergroten het gemak van het spel en het lichaam spanningen te verminderen: het gebruik van een kleinere baan, een bal die is bouncier dan een Squash bal, en een groter vermogen om de achterwand voor retourzendingen gebruiken. Gecombineerd verminderen deze factoren aanzienlijk de hoeveelheid zij-aan-zij- en voorwaartse en achterwaartse bewegingen die spelers moeten uitvoeren om de bal terug te halen voor terugkeringen en in een normale squashwedstrijd.

Rapid Ball is populair gebleken in Zuid-Amerika, Europa en het Verenigd Koninkrijk. De sport is gepromoot als een oplossing voor het probleem van het verminderde gebruik van de baan in fitnessclubs die zich voornamelijk richten op squash spelen. Veel oudere deelnemers willen en zijn bereid om racketsporten te blijven spelen, maar niet op hetzelfde fysieke intensiteitsniveau dat nodig is om squash te spelen . Rapid Ball biedt een zeer goede training, met lange rally's, maar niet dezelfde fysieke inspanning die nodig is in een squash- of racquetballspel .         

Rapid Ball wordt alleen in het enkelspel gespeeld en volgt de meeste squashregels . Beginnend vanuit beide baanposities , start één service (vergelijkbaar met Squash ) een spel. De serveerder moet de bal eerst stuiteren als onderdeel van de opslag (vergelijkbaar met Racquetball ) door de bal naar de voormuur te slaan en terug te stuiteren in het kwart van de tegenstander zonder de zij- of achterwand te raken voordat deze stuitert. Punten kunnen alleen worden gescoord door de partij die serveert. Het scoren van verzamelpunten wordt niet gebruikt. Games worden gespeeld tot 15 punten, maar als een 14-14-score wordt behaald, kan de niet-dienende speler ervoor kiezen om eerst tot vijftien (15) punten of als eerste zeventien (17) punten te spelen, ofwel met een winstmarge van één punt. Matches zijn de beste twee van de drie games, of de beste drie van de vijf games. [Opmerking van Allan B. Christensen: Eigenlijk kan point-a-rally waar beide spelers een punt kunnen scoren in elke rally ook worden gebruikt, en het scoresysteem kan het beste zijn van 5 tot 8 games, waarbij in totaal 7 de ontvangende partij beslist of hij wil spelen tot 8 of 10 - zie Regels].     

Rapid Ball heeft één unieke scoringsregel, "wanneer de aanvaller de bal tegen de voorkant, voorkant en zijkant, of zij- en voormuren slaat en de bal dan op de grond stuitert en de baan verlaat zonder te worden aangeraakt door de tegenstander, dan de spits wint twee punten. "

Governing Organization: Geen

Racquet/Paddle: Standaard Racquetball racquet

Ball: Standaard Racquetball-bal

Referenties en bronnen

Referenties en bronnen

1. Inleiding tot Rapid Ball, opgehaald op 3 augustus 2010, http://www.rapid-ball.co.uk/introduction_rapid_ball.htm

2. Rapid Ball, opgehaald op 3 augustus 2010, http://en.wikipedia.org/wiki/Rapid_ball

3. What's That Racket ?, opgehaald op 3 augustus 2010, http://honors.usf.edu/documents/Thesis/U36145763.pdf

4. What Sports Use A Racket, opgehaald op 22 september 2010, http://wiki.answers.com/Q/What_sports_use_a_racket Rapid Ball

(International Squash) baan:


Voor deze website

Rapid-ball.com was jarenlang de officiële Rapid-Ball-website, met informatie in het Spaans en Engels. De site is nu gearchiveerd, maar is nog steeds toegankelijk via WaybackMachine