Rapidball
- het racketspel dat je altijd 
kunt blijven spelen
Rapidball is een energieke racketsport, die ledematen en gewrichten weinig belas
 

Het spel van Rapidball

Rapidball is een racketsport die op een reguliere squashbaan wordt gespeeld, maar met verschillende rackets en ballen.

Het racket heeft een groter blad dan een squashracket en de bal is zowel groter als hoger dan een squashbal. Het is gemakkelijk om met Rapidball aan de slag te gaan. Het racketblad ligt binnen handbereik en de bal is gemakkelijk te volgen. De bal heeft ook de neiging om tegen de muren te stuiteren, zodat het spel gemakkelijk door kan gaan. De bal en rackets lijken herkenbaar voor mensen met bijvoorbeeld een tennisachtergrond.

De bijeenkomsten in Rapidball zijn doorgaans lang. Je krijgt veel zweet op het voorhoofd. Maar de belasting op de knieën, heupen en andere gewrichten is klein, ia want je kunt meestal sloeg de bal op heuphoogte. Daarom is Rapidball ook aantrekkelijk voor beoefenaars van andere vormen van racketsporten, voor het geval je lichaam niet dezelfde inspanningen kan verdragen als voorheen en je echt een hekel hebt aan het idee om de geneugten van een behendig racketspel op te geven.

Rapidball Intro


Rapidball in actie

Deze video is van de Deense Nationale Rapidball Kampioenschappen in 2017, een wedstrijd tussen Christian Frølund (blauw) en Jens Chr. Hansen (wit)

Rapidball Achtergrond

Rapidball werd gecreëerd rond de eeuwwisseling door Peter V. Haighton . Hij speelde al meer dan 35 jaar squash en voelde de slijtage van zijn lichaam die gepaard gaat met het spelen van meerdere keren per week, jaar in jaar uit.

Hij wilde niet stoppen met spelen, maar zocht een racketsport die minder veel van het lichaam vergde dan squash, en het resultaat was Rapidball.

Rapidball wordt voornamelijk gespeeld op Mallorca, waar het spel is ontwikkeld, maar wordt ook beoefend in de rest van Spanje en over de hele wereld

Meer achtergrond

U kunt meer lezen over de achtergrond van Rapidball in het boek "Racket Wars: Guide Book To All The World's Racket Sports" door Leon Jackson Jr. Het is oa beschikbaar op Amazon.com als een e-book. U kunt hier een fragment lezen.

Wat je nodig hebt om Rapidball te spelen

Afgezien van de voor de hand liggende - geschikte kleding en binnenschoeisel zoals squashschoenen en een squashbaan om in te spelen - heb je een racket en een bal nodig
E-force racket met Penn en Ektelon ballen van US racketball. De ballen stuiteren hoog wanneer ze de vloer of muren raken

Het racket

Het Rapidball racket heeft een groter blad en een veel kortere steel dan een squashracket. Het is hetzelfde racket dat wordt gebruikt voor US racquetball en UK Racketball ("Squash 57").

De bal

Voor Rapidball kun je dezelfde bal gebruiken als bij de Amerikaanse racketsport raquetball . Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren , die veel op elkaar lijken om mee te spelen. Deze ballen kaatsen terug bij app. 70% wanneer het op de grond valt.

Als alternatieve, niet zo "wilde" bal, kan de officiële bal van American Four Wall Paddleball worden aanbevolen. Het is iets groter (zoals een tennisbal), maar heeft een beperktere stuit, waardoor het voorspelbaarder en gemakkelijker te spelen is. Wanneer deze bal op de grond valt, stuitert hij ongeveer 50%.

Dunlop racket met Gearbox ballen van Four Wall Paddleball. Deze ballen hebben het formaat van een tennisbal met een klein gaatje erin, wat resulteert in een meer gematigde stuit.

De regels van Rapidball

De regels van Rapidball lijken erg op die van squash, maar zijn eenvoudiger.

Dienen

De serveerder heeft één serveerpoging en moet afwisselend vanaf de rechter- en linkerkant serveren met ten minste één been in de serveerbox. In tegenstelling tot squash mag de bal echter niet de lucht in worden geworpen voordat deze met het racket wordt geraakt. In plaats daarvan wordt het op de vloer teruggekaatst. Als het weer van de vloer komt, moet het direct op de voormuur boven de servicelijn worden geslagen. De bal moet dan opnieuw stuiteren vanaf de voormuur en de grond raken binnen het ontvangende veld van de tegenstander voordat hij mogelijk de zij- of achterwand raakt. Als de bal een van de rode lijnen raakt, wordt dit als een fout beschouwd. Hetzelfde geldt als het de zij- of achterwand raakt voordat het de grond raakt.

Return of Serve

De ontvanger kan ervoor kiezen om de service te volleyen of om de bal terug te slaan voordat of nadat deze de achterwand of zijwand heeft geraakt. Bij het terugslaan van de service en alle daaropvolgende slagen, mag de bal de achterwand en de zijwanden raken voordat hij de voorwand raakt. Het is slechts één keer toegestaan de vloer aan te raken voordat deze wordt teruggegeven.

Hoe u een punt kunt winnen

Er worden verschillende scoresystemen gebruikt, maar meestal wordt point-a-rally gebruikt, dat wil zeggen dat de winnaar van een rally een punt krijgt, ongeacht wie serveert, behalve als er een "let" wordt gespeeld, dwz de service wordt opnieuw gedaan. Een rally wordt gewonnen als de tegenstander er niet in slaagt de bal terug op de voormuur te slaan, hetzij direct, hetzij nadat hij andere muren heeft geraakt, voordat de bal de grond twee keer heeft geraakt.

Score

Een wedstrijd wordt meestal het beste gespeeld van 5 spellen tot 8 punten elk. Bij 7 (7-7) beslist de ontvanger van de service of hij naar 8 of naar 10 wil spelen.

Andere set scores kunnen voorkomen, bijvoorbeeld in squash best van 5 games tot 11 punten per rally, of best of 3 games tot 15.

The Court

  1. Voor muur
  2. Zijwand
  3. Bovenste omtrek
  4. Servicelijn
  5. Servicebox
  6. Center lijn
  7. Het "Tin" - de bal is "neer"
  8. Korte lijn of halve lijn

Storing en interferentie

Players must do everything they can to always play the ball with safety in mind. The player who has just played the ball must move out of the way to give the opponent space to see the ball and play it. Intentional blocking of the opponent's direct path to the ball, a point is awarded to the opponent.

If a player hits the ball before it hits the back wall, hitting the opponent or his racket with the ball, a point is always awarded to the opponent who is hit, unless the opponent deliberately places himself in the line of fire with the intention of being hit by the ball. to win the point.

If a player hits the opponent or his/her racket with the ball after the ball has first hit the back wall, it is always a "let" (the ball is replayed without changing the score). If a player hits the ball so that it hits himself/herself or goes between his/her own legs before the opponent  hits the ball, the point is always awarded to the opponent.

In all other cases of disturbance/interference, a ball is "let" ball is played. Even if the players get in the way of each other, it is usually possible to continue playing because, for example, a player can wait until the ball comes back from the back wall.

If the ball on its way back from the front wall hits the floor and bounces off the court before the opponent has time to return it, the player who has hit the ball wins two points. This also applies to balls that bounce up on, or over, the outside line on the side walls. This two point score is possible to achieve if you play with the fast ball from US racquetball.