Historien om Rapidball

Det følgende er et uddrag af Leon Jackson Jr's bog Racket Wars: Guide Book To All The World's Racket Sports, 2014, BookBaby. Kindle Edition, ISBN: 9781483525723 

En ny udvidet udgave af bogen udkom i 2024: Racquet Warriors: Guidebook for All Racket and Paddle Sports, tilgængelig på Amazon i Hardcover, Paperback og Kindle-format. Bogen indeholder et revideret kapitel om Rapidball.

RAPID BALL

Rapidball er en ketchersport, som blev udviklet i slutningen af det 20. århundrede, og er skabt af Peter V. Haighton. Peter havde spillet squash i mere end 35 år og var plaget af det slid på kroppen, der opstår, når man spiller flere gange om ugen over en lang periode. Han ønskede ikke at holde op med at spille men ønskede sig en ketchersport, der ikke var så krævende for kroppen som squash, så han opfandt rapidball.

Rapidball er en indirekte ketchersport som kombinerer egenskaberne ved squash og racquetball. Sporten spilles på en squashbane i standardstørrelse, men bruger en racquetball-ketcher og en standard racquetball til service og spil. Tre faktorer gør det lettere at spille og begrænser belastningen på kroppen: brugen af en mindre bane, en bold, der springere højere end en squash-bold, og en større mulighed for at bruge bagvæggen til til at returnere bolden. Tilsammen reducerer disse faktorer signifikant mængden bevægelser fra side-til-side og frem og tilbage, som spillerne skal udføre for at nå bolden returnere den, sammenlignet med en almindelig squash-kamp.

Rapidball har vist sig populær i Sydamerika, Europa og Storbritannien. Sporten er blevet promoveret som en løsning på problemet med ubenyttede baner i fitnessklubber, der primært henvender sig til squash-spillere. Mange ældre spillere ønsker og er villige til at fortsætte med at dyrke ketchersport, men ikke på det samme fysiske intensitetsniveau, som kræves for at spille squash. Rapidball giver en meget virkelig god motion med dueller, men ikke den samme fysiske anstrengelse, som kræves i en squash- eller racquetball-kamp.

Rapidball spilles kun i singleformat og følger de fleste Squash-regler. Ligesom i squash sættes spillet i gang med en serv fra en af de to servebokse. Serveren er skal førs studse bolden i gulvet som en del af serven (svarende til racquetball), og derefter slå bolde op på frontvæggen, hvorfra den springer tilbage ind i modstanderens firkant uden at røre ved side- eller bagvæggen, før den har rørt gulvet. Kun serveren kan score point. Point-a-rally (alle bolde giver point) bruges ikke. Sæt spilles til 15 point, men hvis der kommer til at stå14-14, kan servemodtageren vælge at spille først til femten (15) point eller først for sytten (17) point, hvor ét overskydende point er nok i begge tilfælde. Kampe spilles bedst af tre sæt eller de bedste tre ud af fem spil. [ Note af Allan B. Christensen: Faktisk benyttes point-a-rally også som pointsystem. Der kan også spilles bedst af 5 sæt til 8, hvor servemodtageren ved 7-7 vælger, som der spilles til 8 eller til 10, se se under regler].

Rapidball har en enestående scoringsregel, "Når en spiller slår bolden op mod frontvæggen, frontvæggen og sidevæggen eller side- og frontvæggen, og bolden derefter rammer gulvet og springer ud af banen uden at blive rørt af modstanderen, vinder spilleren to point. "

Styrende organisation: Ingen

Ketcher: Standard racquetball ketcher

Ball: Standard racquetball bold

Referencer and kilder

1. Introduction To Rapid Ball, hentet 3. august 2010, http://www.rapid-ball.co.uk/introduction_rapid_ball.htm

2. Rapid Ball, hentet 3. august 2010, http://en.wikipedia.org/wiki/Rapid_ball

3. What’s That Racket?, hentet 3. august 2010, http://honors.usf.edu/documents/Thesis/U36145763.pdf

4. What Sports Use A Racket, hentet 22. september 22 2010, http://wiki.answers.com/Q/What_sports_use_a_racket Rapid Ball

(International squash) bane:

Før denne webside

I mange år var www.rapid-ball.com den officielle Rapidball webside, med information på spansk og engelsk. Siden er nu arkiveret men kan ses på WaybackMachine